Burun ve yüz, kişinin dış dünya tarafından ilk fark edilen ve sosyal açıdan önemli olan beden bölgeleridir. Kişinin yüz görüntüsünü önemli derecede etkilediği için kendi burun şeklinden memnun olmaması, ruhsal olarak da yıpranmasına sebep olabilir. Burun estetiği kişi üzerinde; kendisi, ailesi, yakın çevresi ve toplumla olan ilişkilerinde olumlu psikolojik etkiler gösterebilir.
Rinoplasti veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatı, tüm plastik cerrahi prosedürlerin en yaygınlarından biridir. Rinoplasti için motivasyon, burnun görünümünü değiştirmek, nefes almayı iyileştirmek veya her ikisi olabilir. Burun yapısının üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktır. Rinoplasti kemiği, kıkırdağı, cildi veya üçünü birden değiştirebilir. Rinoplasti ile ilgilenen kişiler genellikle; burun boyutunu küçültmek veya büyütmek, burun ucunun veya köprünün şeklini değiştirmek, bir çıkıntıyı gidermek, burun deliklerinin genişliğini daraltmak, burun deliği kenarlarını alçaltmak veya yükseltmek ya da burun delikleri ve üst dudak arasındaki açıyı değiştirmek isterler.
Herkes kendini iyi hissetmek ister ve güzelliğin tanımı herkes için farklıdır. Burun şeklinden memnun olmayan herkese uygulanabilir. Ancak çocuklar hala büyümekte oldukları için burun estetiği yaptırmamalıdırlar. Bir kişinin büyümesi durduğunda, burun ameliyatı güvenli ve etkilidir. Her birey farklıdır, ancak genel olarak kızlar 15 veya 16 yaşlarında ve erkekler bundan bir veya iki yıl sonra burun estetiği adayı olarak kabul edilebilirler.
Cerrahi işlem sırasında genel anestezi uygulanır. Rinoplasti, kesilerin burnun içinde gizlendiği kapalı bir prosedür veya burun deliklerini ayıran dar doku şeridi olan kolumella boyunca bir kesi yapıldığı açık bir prosedür kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu kesiler sayesinde burun kemiklerini ve kıkırdakları kaplayan cilt nazikçe kaldırılır. Ardından burun yapısının yeniden şekillendirilmesi işlemine geçilir. Aşırı büyük bir burun, kemik veya kıkırdak çıkarılarak küçültülebilir. Bazen burun ameliyatı kıkırdak greftlerinin eklenmesini gerektirebilir. Bu amaçla, en yaygın olarak burun ortasındaki bölme olan septumdan alınan kıkırdak kullanılır. Septum eğriliği varsa düzeltilebilir ve nefes almayı daha iyi hale getirmek için burun içindeki çıkıntılar azaltılabilir. Burun alt yapısı istenilen şekle getirildikten sonra burun derisi ve dokusu yeniden şekillendirilir ve kesiler kapatılır. Boyutlarını değiştirmek için burun deliklerinin doğal kıvrımlarına ek kesiler yerleştirilebilir. Burun içerisine birkaç gün süresince yerleştirilen tamponlar, iyileşmeye başlayan burnu desteklemektedir. Burun ameliyatı genellikle 2-4 saat sürer.
Her hastanın kendine özgü bir iyileşme süreci olacaktır. İyileşme tipik olarak altı hafta sürse de, bazı hastalarda işlemden sonra bir süre şişlik görülebilir. Rinoplasti sırasında yapılan işin kapsamına ve derecesine bağlı olarak, farklı iyileşme süreleri izlenebilir. Hemen hemen tüm hastalarda bir dereceye kadar morarma ve şişlik gözlenir. Şişliği kontrol altına almak için tampon uygulanır ve soğuk kompresler önerilir. Hastalar başları en az 45 ile 60 derece yukarıda olacak şekilde istirahat etmelidir.
Enfeksiyon, anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar, asimetriler ve kanama görülebilir. Ancak enfeksiyonlar gerekli olan protokollerin uygulanması ile engellenmekte, ameliyat öncesi veya sonrası antibiyotikler uygulanarak bu riskin önüne geçilebilmektedir. Anestezi her zaman risk taşırken, düzgün ve güvenli bir şekilde verilmesi için her prosedür uygulanmaktadır.
Çoğu rinoplasti nihai sonuçların görülmesi için yaklaşık bir yıl sürer. Cilt, kıkırdak ve kaslar gelişeceğinden bu süre boyunca sabırlı olunmalıdır.
ÖNCESİ-SONRASI FOTOĞRAFLARIMIZ
BENZER HİZMETLER